Ga naar hoofdinhoud

MAASHEGGEN IN ROTTERDAM

Na een pauze van meerdere jaren zijn we in 2021 weer van de partij!

Bij de eerste editie van de Nationale Natuurwerkdag, in 2001, deden wij als Landschapsonderhoud Rotterdam direct mee. We plantten een meidoornhaag aan in de polder de Esch, als afscheiding tussen de velden die wij selectief maaien en de weide waar schapen grazen.

Zo’n meidoornhaag is veel mooier, natuurlijker, duurzamer en uiteindelijk ook effectiever dan een prikkeldraadversperring.

De eerste jaren was er sprake van de nodige nazorg. We moesten voorzichtig bramen wegknippen tussen de jonge aanplant. Uiteindelijk was de haag zo robuust dat de woekerende bramen geen kwaad meer konden. Als experiment hebben we ook nog geprobeerd om op traditionele wijze te vlechten. Zoals dat gebeurt bij de bekende ‘Maasheggen’ in Noord-Brabant en Limburg. Het komt er in het kort op neer dat je takken deels inzaagt en ombuigt om een dichte heg te maken. Het is daardoor een ondoordringbare barrière geworden, ons eigen natuurmonument waar we als Landschapsonderhoud Rotterdam trots op mogen zijn. We zijn vooral van het beheer en onderhoud en minder vaak van de aanleg. Dat maakte een project als dit extra bijzonder.

Hierna hebben we nog enkele keren deelgenomen aan de Natuurwerkdag en met de aangemelde vrijwilligers maaisel van het brandnetelveld in de polder De Esch afgeruimd.

MAASHEGGEN IN ROTTERDAM
Back To Top