Skip to content

Vuile klussen……

Dat sommigen de term ‘openbare ruimte’ nogal ruim opvatten weet iedereen die in ‘het groen’ werkt. Als je een feestje bouwt en lekker met je maten gaat zitten drinken gooi je natuurlijk gewoon je lege blikjes ter plekke neer. Een ander ruimt dat wel op en zo niet: jammer dan.

Tijdens afruimwerkzaamheden troffen we tientallen blikjes bij een gemaaid veld aan het EZH-pad in het Loetbos (Krimpenerwaard, in beheer van Staatsbosbeheer) aan. Ik betwijfel eerlijk gezegd of het heffen van statiegeld op blikjes een eind gaat maken aan dit soort van asociale praktijken.

Aan de andere kant: alle beetjes helpen. Als straffen en handhaven niet mogelijk zijn, moeten we (goed, eigenlijk normaal) gedrag maar belonen.

We treffen een kampement van een dakloze aan, met tentje en fietsen. Dit soort gebruik, of misbruik van de openbare ruimte heeft een triest randje. Dit is in het Indianenveld, aan de Slinge (Rotterdam-Charlois). Als we dit soort van kampementen aantreffen melden we dat bij de bijbehorende werf. Hopelijk wordt er dan fatsoenlijke opvang geregeld voor de dakloze.

Het kampement wordt geruimd, dit kan niet anders. Het voelt wel als een vuile klus, in meerdere opzichten. Zelf heb ik hier echt gemengde gevoelens bij. We ruimen de rommel rondom, die er altijd ook is, wel op. Al met al heb ik hier toch weer aardig wat woorden aan vuil gemaakt. Al zeggen beelden soms meer dan woorden.

Dick Bravenboer

Kampement van een dakloze met zwerfafvalin het bos.
Back To Top